تشخیص بیماری رماتیسم یا آرتریت روماتوئید در چهار صورت امکان پذیر است:
1. روماتولوژیست با معاینه بدنی و بررسی سابقه بیماری در خانواده فرد بیماری را تشخیص میدهد.
2. در صورت نیاز پزشک متخصص برای تشخیص صحیح بیماری آزمایش خون تجویز میکند.
3. پزشک متخصص در صورت نیاز برای تشخیص صحیح بیماری روماتیسم عکسبرداری از مفاصل را تجویز میکند.
4. در صورت نیاز و عدم تشخیص با موارد دیگر پزشک متخصص نمونه برداری از مایع میان مفصلی را تجویز خواهد کرد.
آزمایش خون نمیتواند به طور قطعی وجود بیماری روماتیسم (Rheumatoid Arthritis) را رد یا تایید کند. بررسی چندین فاکتور در خون میتواند به تشخیص این بیماری کمک کند. این موارد شامل، فاکتور روماتوئید یا RF، Anti-CCP یا آنتی بادی آنتی سیسیپی، ESR یا رسوب گلبول های قرمز، CRP یا پروتئین واکنشپذیر سی، ANA یا آنتی بادی ضد هسته ای، CBC یا شمارش کامل سلول های خونی، مارکرهای HLA، اسید اوریک و پنل کامل متابولیک است. نمونه برداری از مایع میان مفصلی با بررسی رنگ، تعداد سلول، ظاهر و کشت مایع مفصلی به تشخیص این بیماری کمک میکند. عکس برداری از مفصل برای تشخیص بیماری از عکس رادیولوژی، ام آر آی، سی تی اسکن و سونوگرافی استفاده میکنند.
مهمترین علائمی که میتواند نشان دهنده وجود بیماری روماتیسم مفصلی باشد عبارتند از:
1. درد مفاصل: این درد ها در چندین مفصل همزمان و معمولا بعد از استراحت و در اوایل صبح احساس میشود.
2. التهاب و تورم مفاصل: این بیماری سبب التهاب و تورم در مفاصل میشود که باعث درد شدید و قدرت مفاصل را برای حرکت کاهش میدهند.
3. سفتی و سخت شدن مفصل: این علائم در صبح و قبل از فعالیت های روزانه وجود دارد و معمولا بعد از مدتی فعالیت بدنی سختی و سفتی مفاصل کم میشود.
4. بیحالی و خستگی زیاد: افرادی که به این بیماری مبتلا هستند احساس خستگی، بیحالی دارد و انرژی آنها برای انجام کارهای روزانه بسیار کم میشود.
5. تب: افرادی که مبتلا به این بیماری هستند ممکن است دمای بدنشان افزایش و دچار تب شوند.
6. تعرق: این بیماری سبب عرق کردن زیاد میشود.
7. کاهش وزن: افرادی که به این بیماری مبتلا هستند با کاهش وزن رو به رو خواهند شد.
8. کم اشتهایی: این بیماری سبب کاهش اشتها در افرار مبتلا میشود.
9. درد قفسه سینه: این بیماری سبب درد در قفسه نیز میشود.
10. خشکی چشم: التهاب مفاصل سبب ایجاد خشکی چشم خواهد شد.
11. تورم انگشتها: این بیماری سبب متورم شدن انگشت های دست خواهد شد.
برخی از علل شایع ابتلا به این بیماری عبارتند از:
1. ژنتیک: این بیماری میتواند به صورت وراثت به فرد منتقل شود.
2. نوع جنسیت: تحقیقات نشان داده است که زنان بیش از مردان به این بیماری مبتلا میشوند. نسبت ابتلا زنان به مردان 3 به 1 است.
3. سن افراد: ابتلای این بیماری در بین افراد 40 تا 60 سال شیوع بیشتری دارد.
4. محیط: عوامل محیطی همچون عفونت ویروسی یا باکتریایی احتمال ابتلا را بالا میبرد.
5. استرس: فشار های روانی و استرس احتمال ابتلا را بالا برده و باعث تشدید علائم بیماری میشود.
6. سیگار: احتمال ابتلا به این بیماری در افراد سیگاری بیشتر است.
7. نژاد: تحقیقات نشان داده که این بیماری در افرادی با نژاد آفریقایی و آمریکای لاتین بیشتر است.
8. چاقی: اضافه وزن مفرط احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد.
9. ویتامین دی: کمبود این ویتامین در بدن احتمال ابتلا را افرایش میدهد.
10. دستگاه ایمنی بدن: ضعف و یا مشکل در دستگاه ایمنی بدن احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد.
بعد از مراجعه به پزشک متخصص و در صورت نیاز آزمایش خون تجویز میشود. برای انجام این آزمایش نیازی نیست که فرد به صورت ناشتا باشد. آزمایش خون برای تشخیص روماتیسم به صورت وریدی نمونه برداری میشود.
آزمایشگاه رازی سنندج با بهترین و کامل ترین تجهیزات کلیه آزمایشهای بررسی و تشخیص بیماری روماتیسم را انجام داده و در سریعترین زمان پاسخ آزمایشات را ارائه میکند. این آزمایشگاه با کادری مجرب و حرفه ای بهترین آزمایشگاه شهر سنندج جهت تشخیص بیماری روماتیسم است. این آزمایشگاه با داشتن مدرن ترین و به روز ترین تجهیزات تمامی آزمایش های مربوط به این بیماری را بدون خطا انجام میدهد.
با توجه به اینکه بیمه بخشی از هزینه آزمایش ها را پرداخت میکند اما هزینه دقیق آزمایش روماتیسم با توجه به تجویز و تعداد فاکتور های مد نظر پزشک تعیین میشود. ممکن است پزشک متخصص همه فاکتورها یا فقط چند فاکتور را مورد بررسی قرار دهد. این موضوع بر میزان هزینه تاثیر گذار خواهد بود. عکسبرداری از مفاصل و نمونه برداری از مایع میان مفصلی هزینه های بیشتری از آزمایش خون دارند. این آزمایش ها به دلیل استفاده از ابزار و تجهیزات به روز قیمت بالاتری نیز دارند.
1. فاکتور روماتوئید یا RF: روماتوئید پروتئینی است که توسط سیستم ایمنی بدن تولید میشود که به اشتباه به مفصل ها حمله میکند. میزان طبیعی فاکتور روماتوئید در بدن انسان باید صفر تا ۱۵ u/mL باشد.
2. آنتی بادی آنتی سیسیپی: این آنتی بادی توسط سیستم ایمنی بدن فرد تولید میشود که اگر بیش از ۲۰ واحد در میلی لیتر باشد نشان دهنده ابتلا به روماتیسم است.
3. رسوب گلبول های قرمز یا ESR: بالا بودن میزان رسوب گلبول قرمز نشان دهنده التهاب در بدن و احتمال ابتلا به روماتیسم است اما باید توجه داشته باشید که با افزایش سن میزان رسوب گلبول قرمز افزایش پیدا میکند.
4. پروتئین واکنشپذیر سی یا CRP: اگر سطح این پروتئین بالا باشد نشان دهنده ابتلا به روماتیسم است. میزان طبیعی سطح این پروتئین باید کمتر از ۱ mg/l باشد.
5. آنتی بادی ضد هسته ای یا ANA: بالا بودن میزان این آنتی بادی نشان دهنده بیماری خود ایمنی و احتمال ابتلا به روماتیسم است.
6. شمارش کامل سلول های خونی یا CBC: این آزمایش برای بررسی کامل سلول های خونی و کم خونی که در این بیماران شایع است استفاده میشود.
7. مارکر زنتیکی HLA: این آزمایش برای بررسی B27 یکی از انواع این مارکر که نشان دهنده بیماری روماتیسم است انجام میشود.
8. میزان اسید اوریک : اگر میزان اسید اوریک بالا باشد نشان دهنده ابتلا به این بیماری است.
9. آزمایش پنل کامل متابولیک: این آزمایش برای بررسی عملکرد کلیه و کبد در افراد بیمار تجویز میشود تا میزان پتاسیم، سدیم، کلرید، کراتینین و گلوکز را بررسی کند و در تجویز نوع دارو به پزشک کمک میکند.