مادران باردار (Pregnant Women) یکی از گروه‌های حساس جامعه هستند که نیازمند مراقبت‌های ویژه در طول دوران بارداری خود هستند. بارداری یکی از دوره‌های مهم و حساس در زندگی زنان است که تغییرات فیزیکی و عاطفی بسیاری را به همراه دارد. در دوران بارداری، نوع مراقبت و درمان نیاز به ارائه خدمات پزشکی در سطح بالایی دارد. به همین دلیل، مادران باردار باید به شکل منظم به پزشک مراجعه کرده و برای بررسی سلامت خود و جنینشان، آزمایشات پزشکی و بارداری را انجام دهند. این آزمایشات شامل آزمایش خون، سونوگرافی، آزمایش ادرار و آزمایش‌های دیگر می‌شوند. هدف این آزمایشات، تشخیص و پیشگیری از مشکلاتی همچون افزایش فشار خون، بیماری‌های قلبی، دیابت بارداری، عفونت‌ها، و سایر مشکلاتی است که می‌تواند بر سلامت مادر و جنین تأثیر منفی بگذارد.
مراقبت های دوران بارداری شامل یک سری تکنیک‌هایی است که باید مادران در دوران بارداری به آن‌ها توجه کنند، رعایت این نکات کمک می‌کند مشکلی برای مادر و جنین پیش نیاید و دچار آسیب جسمی و روحی نشوند. مراقبت‌های دوران بارداری شامل موارد زیر می شوند:

تغذیه مناسب

مادران باید غذاهایی با ارزش غذایی بالا مانند پروتئین، آهن، اسیدفولیک و کلسیم مصرف کنند. همچنین، مادران باید از مصرف مواد غذایی غیرسالم، چربی، قند، نمک و… خودداری کنند.

ورزش منظم

ورزش منظم در طول بارداری به سلامت مادر و جنین کمک می‌کند. بهترین ورزش‌ها سلامت مادر و جنین در طول بارداری شامل پیاده‌روی، شنا، ایروبیک با ضربه کم و… هستند.

مراجعه به پزشک

مادران باید در طول دوران بارداری به صورت منظم به پزشک مراجعه نمایند تا وضعیت جسمانی آنها بررسی شود و در صورت نیاز از مراقب‌‌های پزشکی بهره‌مند شوند.

اصلاح عادات زندگی

مصرف سیگار، الکل و برخی داروها در طول دوران بارداری برای جنین و مادر بسیار ضرر دارد، لذا باید از مصرف آنها خودداری کرد و درمورد مصرف دارو با پزشک خود حتما مشورت کنید.

آزمایشات بارداری

آزمایشات بارداری شامل مجموعه‌ای از آزمایشات پزشکی است که در آن هدف، بررسی وضعیت جسمی و روانی مادر و جنین در طول دوران بارداری است. این آزمایشات شامل آزمایش‌های خون و بررسی کم خونی، دیابت بارداری، کم کاری یا پرکاری تیروئید، هپاتیت، ایدز، آزمایش‌های تشخیصی بیماری‌های جنین و… می‌شوند.

همچنین آزمایش Double marker غربالگری سه ماهه اول (غربالگری نقص مادرزادی جنین از طریق خون مادر)،  Quad marker  غربالگری سه ماهه دوم، Sequential Screening test  آزمایش غربالگری یکپارچه سلامت جنین از جمله بعضی از آزمایشات متداول در دوران بارداری می‌باشند. این آزمایش‌ها با دقت بالایی انجام می‌شوند، و در صورت وجود مشکل و نیاز به درمان در سریع‌ترین زمان ممکن اقدامات لازم انجام داده‌شود.

آزمایشات قبل از بارداری

با انجام آزمایشات قبل از بارداری، وضعیت سلامتی زنان در دوران قبل از بارداری بررسی می‌شود و در صورت وجود هر گونه مشکل، اقدامات لازم برای درمان و پیشگیری از بروز مشکلات در دوران بارداری انجام می‌شود. چکاپ کامل زنان قبل بارداری از بارداری‌های پرخطر و زایمان‌های زودرس جلوگیری می‌کند. چک آپ های دوران بارداری برای بررسی وضعیت رشد و سلامت جنین ضروری است.

آزمایش های اولیه پیش از بارداری | مادران باردار

آزمایش‌های اولیه پیش از بارداری

این آزمایشات به هدف کلی چک کردن وضعیت جسمی و روحی مادران و جلوگیری از بروز مشکلات در دوران بارداری انجام می‌شوند. این آزمایشات شامل ملاحظه کلی وضعیت مادران پیش از بارداری، بررسی سطح هورمون‌های تخمدان و تست استرادیول، بررسی عفونت‌های انتقالی جنسی و واکسیناسیون ضد بیماری‌هایی که ممکن است برای جنین خطرناک باشند و… می‌شوند.

آزمایشات تخصصی قبل از بارداری | مادران باردار

آزمایش‌های تخصصی پیش از بارداری

این آزمایشات به هدف تشخیص و درمان بیماری‌ در زنانی که قصد بارداری دارند انجام می‌شوند. این آزمایشات شامل بررسی هموستاز، بررسی هپاتیت B و  C، بررسی بیماری‌های قلبی و عروقی، بررسی بیماری‌های تیروئید و بررسی بیماری‌های گوارشی است.

جواب آزمایش بارداری

معمولاً جواب آزمایش بارداری در طی ۲ تا ۷ روز کاری آماده می‌شود. اما زمان دقیق جواب بستگی به نوع آزمایش بارداری و آزمایشگاهی که در آن تست را انجام داده‌اید بستگی دارد. معمولا در برگه‌ای که آزمایشگاه به شما می‌دهد، زمان دقیق ارائه جواب آزمایش قید می‌گردد.

پذیرش اینترنتی در آزمایشگاه رازی

شما مادران عزیز می‌توانید برای انجام آزمایشات باردرای به آزمایشگاه رازی مراجعه نمایید. در آزمایشگاه رازی انواع آزمایشات بارداری از قبیل HCG، CMV IgG ، CMV IgM ، Rubella IgG ، Rubella IgM، Double marker، Quad marker، Sequential Screening test، دیابت بارداری، بررسی کم کاری یا پرکاری تیروئید، بررسی کم خونی، تعیین گروه خونی پدر برای تعیین Rh، وجود عفونت در ادرار، آزمایش کومبس مستقیم و غیر مستقیم، وجود قند پروتئین در ادرار مادران باردار ، بررسی بیماریهای آمیزشی در بارداری و آزمایش هپاتیت و ایدز در مادران باردار توسط تجهیزات و دستگاه‌های پیشرفته انجام می‌شود. لطفا برای دریافت نوبت آزمایش از طریق سایت آزمایشگاه رازی اقدام نمایید.

پذیرش اینترنتی آزمایشگاه رازی | مادران باردار

رژیم غذایی برای مادران باردار دیابتی

رژیم غذایی برای مادران باردار دیابتی باید توسط پزشک متخصص تغذیه تعیین شود و باید با رعایت نکات زیر انجام شود:

  • مصرف مواد غذایی با شیرینی مصنوعی، شکر، مواد نافع و کربوهیدرات‌های پرفروش کاهش داده شود.
  •  مواد غذایی پرفیبر نظیر سبزیجات، میوه‌ها، حبوبات و ماهی‌های چرب، در رژیم غذایی حضور داشته باشند.
  • محدود کردن ترکیبات چرب دامی مانند گوشت قرمز، پنیر و غذاهای پرچربی مانند پیتزا و همبرگر.
  • مواد غذایی حاوی پروتئین مانند گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ و حبوبات در بافت برای رشد جنین مهم هستند.
  • استفاده از محصولات لبنی کم چرب، نان‌های گندم کامل و گندم کم باقیمانده، برنج قهوه‌ای، غلات، سیب زمینی با پوست کامل و مواد میان وعده سالم مانند شیرینی کره ای و سبزیجات.

سفر در دوران بارداری ممکن است با خطراتی همراه باشد، به خصوص در صورتی که بارداری با مشکلاتی همراه باشد. برای مثال، در صورتی که بارداری با خطر زایمان زودرس خطر ابتلا به عفونت‌های خطرناک، وجود داشته باشد، سفر توصیه نمی‌شود. همچنین، در صورتی که سفر به مناطقی با شرایط بهداشتی نامناسب، آب و هوای نامناسب و یا خطرناک، مثل مناطقی با خطر ابتلا به بیماری‌هایی مانند مالاریا، برای بارداری ممکن است خطرناک باشد. به هر حال، در صورتی که بارداری بدون مشکلاتی داشته باشید و سفر شما به منطقه‌ای با شرایط بهداشتی و امنیتی مناسب باشد، می‌توانید با رعایت احتیاط‌های لازم، سفر کنید. در هر صورت، قبل از هرگونه سفر، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

ورزش در دوره ی باردارای چه مزایایی دارد؟

ورزش در دوره بارداری برای مادر و جنین مزایای زیادی دارد. در دوران بارداری ورزش می‌تواند به بهبود سلامتی مادران باردار کمک کند. همچنین می‌تواند به کاهش درد عضلانی، کاهش خستگی، بهبود خواب و کاهش استرس کمک کند. برخی تحقیقات نشان داده‌اند که ورزش می‌تواند به بهبود رشد جنین، کاهش خطر پیش‌زایمان زودرس و کاهش خطر بروز بیماری‌های مرتبط با بارداری کمک کند. با این حال، قبل از شروع هرگونه فعالیت ورزشی در دوران بارداری، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

رابطه زناشویی در بیشتر مواقع برای خانم‌های باردار مفید است و در برخی مواقع جایز نیست. این توصیه برای زنانی که در معرض خطر ابتلا به بیماری‌هایی مثل عفونت و یا خطر از دست دادن جنین هستند یا در مواردی که زن در حال نزدیک شدن به زایمان است، امکان دارد. همچنین، در بعضی موارد، رابطه جنسی ممکن است به نحوی مطلوب برای زن باردار نباشد و سبب عدم رضایت و احساس ناراحتی شود. برای همه موارد، توصیه می‌شود که بهتر است با پزشک خود در مورد هرگونه مسائل مرتبط با رابطه جنسی در طول بارداری مشورت کنید.